De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De huid beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ze zorgt ervoor dat we niet snel oververhit, onderkoeld of uitgedroogd raken. Door het tastgevoel van de huid kunnen we dingen voelen en bijv. kippenvel krijgen. Onze huid maakt ons herkenbaar voor de mensen om ons heen. Met de mimiek van onze gezichtshuid kunnen wij vreugde, verdriet of vermoeidheid tonen. Kortom, onze huid maakt ons wie we zijn en verdient daarom alle aandacht en zorg.
De huid bestaat uit verschillende lagen en is bedekt door een laagje talg. Onder dit talglaagje bevindt zich de hoornlaag, een laag die bestaat uit dode huidcellen. Dit klinkt misschien vreemd, maar deze laag heeft twee belangrijke functies: als eerste het weerhouden van chemische stoffen, water en bacteriën, en als tweede het voorkomen dat vocht uit de huid kan verdampen en de huid daardoor uitdroogt.
De conditie van de huid is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, voeding, leefwijze, klimaat, omgeving en psychosociale gesteldheid. Hierdoor kunnen er veranderingen in de huid plaats vinden waardoor de huid bijvoorbeeld droger, vetter of slapper wordt.
Wist je dat?
Elke minuut verlies je zo’n 40.000 dode huidcellen.
De huid heeft een oppervlakte van ongeveer 2 m² en is daarmee ons grootste orgaan.
Zo’n 16% van je gehele gewicht komt van de huid.
De huid is niet overal op je lichaam even dik. Er zit een verschil tussen van 0,05 en 1,5 mm dikte.
Een bijzonder orgaan om zuinig op te zijn!